Hoe ontstaan nieuwe stoffen?

Inleiding

Dagelijks worden er uitvindingen gedaan door mensen. Veel stoffen zijn niet afkomstig van de natuur, maar zijn gemaakt door de mens. Geneesmiddelen, bekers, inkt ... zijn stoffen die de mens ontwikkelt heeft. Vandaag gaan jullie onderzoeken waarvoor en hoe mensen stoffen ontwikkelen.

Nylon en grafeen zijn 2 nieuwe stoffen die  door wetenschappers zijn uitgevonden. Nieuwe stoffen kunnen bewust of per toeval ontstaan. Je kiest een stof: nylon of grafeen. Beantwoord onderstaande vragen.

Nylon

Nylon is een voorbeeld van een nieuwe stof. Het is ontworpen in 1937 in Amerika. De eerste uitvinding waarbij nylon gebruikt werd, was de tandenborstel met nylonhaartjes. Nylon wordt gebruikt in kousen en andere kledingstukken, maar ook in parachutes en paraplu's. In Europa werd nylon bekend na de tweede wereldoorlog.

Grafeen

Grafeen is in 2004 ontdekt door 2 wetenschappers. Grafeen is afkomstig van grafiet. Grafiet is de stof die in ons potlood zit waardoor we met een potlood kunnen schrijven. Grafeen bestaat uit 1 laag koolstofatomen die geordend zijn in zeshoeken. Grafeen wordt onder andere gebruikt in smartphones, auto's en batterijen.


Kunststof algemeen (voor de geïnteresseerde)

Er bestaan verschillende soorten kunststoffen.

Een bekende kunststof is plastic. Wat is plastic eigenlijk?



Onderzoeksvraag 1a (p. 132)               Waarvoor ontwikkelen mensen stoffen?

Verbind het wetenschappelijk doel met de juiste stof. Over elke stof vind je onderaan een korte uitleg. Aan de hand van filmfragmenten, artikels ... kan je extra informatie verschaffen over de stoffen.


PVC

PVC staat voor polyvinylchloride. Het is een synthetische stof, een soort plastic. PVC wordt sinds 1920 veel gebruikt in onze maatschappij. PVC vinden we terug in vinylplaten, raamkozijnen, buizen ...


Kevlar

Kevlar is een kunststofvezel. Het werd uitgevonden door een zeker DuPont. Hij is een lichte en sterke stof. Het wordt gebruikt in kogelvrije vesten, maar er zijn nog andere toepassingen.



Polyetheen

Polyetheen is één van de meest gebruikte kunststoffen ter wereld. Dit komt doordat het een goedkope en recyclebare stof is die relatief sterk is. Ook heeft het een hoog smeltpunt, waardoor de stof bestendig is tegen hoge temperaturen. Toepassingen van polyetheen zijn plastic zakjes, plastic flesjes en leidingen.


Paracetamol

Paracetamol is een kunstmatige stof in de vorm van een pilletje dat mensen innemen tegen pijn en koorts.


Polypropeen of pp-plastic

Polypropeen is een zeer sterk plastic en is ook heel hittebestendig. Het wordt gebruikt voor auto-onderdelen, plastic meubels en voor doppen van flessen.


Silicone

De belangrijkste eigenschap van silicone is dat het een heel hittebestendige stof is. Ook is ze heel flexibel. Toepassingen van silicone zijn implantaten, lijm, duikbrilbandjes en contactlenzen.



Onderzoeksvraag 1b (p. 133)            Hoe ontwikkelen mensen stoffen?

Kies uit het stickervel de moleculen die met elkaar moeten reageren om de gevraagde stof te vormen. Bekijk de filmfragmenten om te verbeteren.

Als je een tip wenst, kan je dat krijgen door op onderstaand vakje te klikken.




Maak zelf een nieuwe stof

Welke stof zou jij maken als jij een stof mag ontwikkelen?

Deel jouw idee met de klas door op de + rechtsonder te klikken.

Er staan twee voorbeelden in: Coca Cola en de zwarte coating. Jij stelt jouw stof op dezelfde manier voor.

Gemaakt met Padlet

Volgende thema kiezen

Kies een nieuwe onderzoeksvraag. Klik op de bijhorende afbeelding om jouw thema te onderzoeken.

Wanneer veranderen voorwerpen van vorm en snelheid?

Welke verschillende soorten krachten zijn er?

Van welke energieomzettingen maken we gebruik?

© 2019 Natuurwetenschappen voor het secundair onderwijs
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin